maanantai 31. toukokuuta 2010

Arlingtonin hautausmaa

Toukokuun viimeisenä maanantaina Yhdysvalloissa vietetään Memorial Day -juhlaa sodassa kaatuneitten muistoksi. Arlingtonin kansallisella sotilashautausmaalla päivä on yksi vuoden tärkeimmistä. Arlingtonin hautausmaa sijaitsee Washington DC:tä vastapäätä Potomacjoen rannalla Virginian osavaltiossa.

Arlingtonin hautausmaa on perustettu Yhdysvaltojen sisällissodan aikana ja se on nykyisin yksi maan suurimmista sotilashautausmaista. Joka viikko Arlingtoniin haudataan noin sata sotilasta. Mukana on niin Vietnamin ja Korean sotien veteraaneja kuin Afganistanin ja Irakin sotien sotilaita. Toisinaan haudattavia on niin paljon, että hautajaisia on jopa neljä saman tunnin aikana.

Arlingtonin hautausmaalla lepäävät myös suomalaiset Lauri Törni (http://fi.wikipedia.org/wiki/Lauri_T%C3%B6rni) ja Olavi Alakulppi (http://fi.wikipedia.org/wiki/Olavi_Alakulppi). Lauri Törni eli Larry Thorne on Yhdysvalloissakin sangen kuuluisa sotilas ja hänet on haudattu Arlingtonin hautausmaan osioon 60.

Tämä osio on nykyisin surullisen kuuluisassa erikoisasemassa, koska se on varattu Afganistanin ja Irakin sodissa kuolleille parikymppisille sotilaille. Jokaisissa hautajaisissa Yhdysvaltain lipun peittämä arkku tuodaan hautapaikalle mustien hevosten vetämissä vaunuissa. Osion 60 hautajaisissa hautajaissaattue on tavanomaisesta poikkeava. Arkkua on laskemassa maahan vainajan sukulaisten lisäksi myös monilukuinen kaveri- ja luokkatoverijoukko.

Arlingtonin hautausmaalle on haudattu vain kaksi Yhdysvaltain presidenttiä: William H. Taft ja John F. Kennedy. Kennedyn haudalla palaa ikuinen liekki ja vuosittain sitä käy katsomassa yli neljä miljoonaa vierailijaa.

Arlingtonin hautausmaan tunnistaa jo kaukaa pienten valkoisten hautakivien systemaattisista riveistä. Hautausmaa on rakennettu jyrkästi kumpuilevalle kukkulalle ja kukkulan laelta on huikeat näkymät Washington DC:n yli.

Arlingtonin hautausmaalta näkee hyvin myös viereisen Pentagonin, Yhdysvaltojen puolustusministeriön päähallintorakennuksen sekä myös ison liudan muita rakennuksia, joissa toimii lähes yksinomaan sotakaluston kehittämiseen erikoistuneita yrityksiä.

Väistämättä tulee mieleen, mitä näissä rakennuksissa työskentelevät ihmiset ajattelevat katsoessaan toimistoistaan hautausmaan suuntaan. Sanotaan, että ihmiselle on hyväksi nähdä työnsä jälki. Ehkä näin on tässäkin tilanteessa.

Arlingtonin hautausmaalla on paikka 300 000:lle.

Ei kommentteja: