torstai 4. tammikuuta 2007

Muovipussilla järjenvaloa

Kaksi vuotta sitten tiesin Yhdysvalloista kaiken. Olinhan katsonut elämässäni hyvän aikaa televisiota. Uutisista amerikkalaisista sai aivan selvän kuvan. Saippua- ja poliisisarjat vahvistivat ymmärrystäni ja ostoskanava sinetöi tietämykseni: Pimeitä!

Koskaan en ollut Yhdysvalloissa käynyt, enkä kyllä ajatellut koskaan käydäkään. Ihmettelin, kuinka suomalaiset selvisivät Amerikan matkoistaan ja jotkut pystyivät siellä jopa asumaan. Onnistuivat varmasti jotenkin välttemään kaduilla alati viuhuvia luoteja ja muita karmeuksia. Kun olimme lähdössä mieheni työn perässä ulkomaankomennukselle, vaihtoehtoni olivat selvät: Minne tahansa muualle, mutta ei Amerikkaan. Lähdimme siis Amerikkaan.

Ennen lähtöämme olin selvittänyt yhden asian: Yhdysvalloissa oli runsaasti sairaaloita (niin tietysti) ja opaskirjan mukaan vielä maailman parhaita! Hienoa. Kahdeksannella kuulla raskaana oleva nainen uskoo mitä tahansa opasta, joten ei kun menoksi.

Amerikkalainen arki osoittautui hämmästyttäväksi. Ihmisten ystävällisyys ja avuliaisuus kulminoitui tyhjään muovipussiin, joka lensi vahingossa lastenvaunuistamme New Yorkin ihmisvilinään. Viiden minuutin päästä hengästynyt nuorimies palautti muovipussin meille kohteliain sanakääntein. Hetkinen. Tällaistako näillä Amerikan kaduilla olikin?

Tässä Amerikan Arkipäivää -sarjassa pääsette seuraamaan kanssani, miten tavalliset amerikkalaiset elävät. Enää en valitettavasti tiedä Amerikasta kaikkea, mutta käymme joka tapauksessa ihmettelemässä asioita niin työpaikalla ja kaupassa kuin kirkossa ja kynsihoitolassakin.

Pääpaikkamme on nykyisin Houston, Yhdysvaltojen etelässä, Teksasin osavaltiossa. Meksikon raja on viiden tunnin ajomatkan päässä ja Meksikon lahti aivan vieressä.

Otan mielelläni vastaan kysymyksiä amerikkalaisesta arkipäivästä osoitteeseen: amerikkalaista.arkipaivaa@gmail.com. Vastaan niihin tilaisuuden tullen tällä palstalla kerran kuussa. Kuulemisiin.


Toisin kuin New Yorkissa, Houstonin kaduilla ei paljon kävelijöitä näe. Tällä kotikadullamme Houstonin keskustassa peltilehmätkin ovat harvassa.

Julkaistu Kirkkonummen Sanomissa torstaina 31.8.2006.

Ei kommentteja: