torstai 4. tammikuuta 2007

Politiikkaa ja Suuria Kurpitsoja

Oli vaalit. Muutama amerikkalainen äänesti. Vaikka kerrankin olisi saanut monta kärpästä yhdellä iskulla. Amerikkalaiset nimittäin äänestivät edustajia vaalipiireittäin noin kolmeenkymmeneen paikkaan. Kaikkia valtion, osavaltion, piirikunnan ja kunnan paikkoja täytettiin samalla kertaa aina senaattoreista ja kongressiedustajista paikallisiin tuomareihin ja varainhoitajiin asti. Silti vain neljännes kansalaisista kävi antamassa äänensä. Amerikkalaisilla olisi siis demokratian parannustyötä ihan kotikonnuillakin.

Äänestys sujuu hedelmäpeliä muistuttavalla masiinalla. Jos on kiire, voi valita automaattisesti sopivan värisuoran: demokraatit tai republikaanit. Kone äänestää silloin kaikkiin kolmeenkymmeneen paikkaan kyseisen puolueen edustajaa. Jos äänestäjän aatemaailma on kirjavampi, voi näppäillä valintoja yksitellen. Naapurimme selvisi urakasta seitsemässä minuutissa.

Amerikkalainen ja suomalainen vaalimainoskäytäntö eroaa toisistaan huomattavasti. Täällä omakotitalojen asukkaat koristelivat pihansa suurin vaalimainoksin Halloween-kurpitsojen, kummitusten ja luurankojen lisäksi. Autojen takapuskurit pullistelivat kannatustarroja, ja aktiivisimmat ehdokkaat lähettivät perheenjäsenensä tervehtimään ihmisiä ovelta ovelle. Televisiomainoksia ja suoramarkkinointia tuli tuutin täydeltä. Sanomalehdissä ei mainostanut kukaan.

Miljonäärit kantoivat ehdokkaille kilvan rahaa. Eräs antoi viisi miljoonaa dollaria kymmenelle ehdokkaalle. Näistä vain kaksi tuli valittua. Miljonääri ei siis tällä kaudella päässyt kirjoittamaan montakaan lakia. Paremmalla onnella ensi kerralla.

Amerikkalaisessa vaalimainonnassa vastaehdokkaiden mustamaalaus on suosittua. Tämän syksyn kampanjoinnissa lennokkaimmalla tuulella ollut ehdokas väitti kilpailijansa aiheuttavan ihmisille mm. astmaa. Nyt kuitenkin mustamaalauskalikat näyttivät osuvan niitä viljelevien ehdokkaiden omaan nilkkaan.

Amerikkalaiset ovat selvästi lakanneet uskomasta kaikkea, mitä heille kerrotaan. Toivoa siis on.


Tänä syksynä Halloween-kurpitsat ja vaalimainokset täplittivät ihmisten pihoja sulassa sovussa.

Julkaistu Kirkkonummen Sanomissa torstaina 16.11.2006.

1 kommentti:

Unknown kirjoitti...

Hei !

Hauska tämä blogi ! Voi päästä päivittelemään amerikkalaista elämänmenoa..

Kyllä se amerikkalainen maailma tosiaan on erilainen...siellä ei tosiaankaan kaihdeta tuoda itseään esille. Minusta tosin sillan pieliin kiinnitetyissä julistemainoksissa on ihan tarpeeksi. Onneksi täällä kotosuomessa ei kukaan ole vielä keksinyt pilata asuntoalueiden maisemia vaalimainoksilla. Luulenpa, että täällä tuollainen saattaisi toimia ehdokkaan kannalta ei toivottuna äänestyskäyttäytymisenä..

Mutta kyllä Suomessakin on välillä jotain uuttakin kampanjointia...
Viime vuonna presidentin vaaleissa Vanhasen kamppanjassa näkyi tienvarissa sellaisia vihreitä viirejä.... niissä ei tosin lukenut mitään; eli piti tietää, että ne kuuluvat Keskustan kamppanjointiin..

Näin meillä, silleen vaatimattomana..

Terveisiä sinne rapakon toiselle puolelle Caritalta Turusta!